Στην επιφάνεια και πάλι φέρνει η Τουρκία το ζήτημα της αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι αρνείται τον διάλογο.

Η Τουρκία δεν μένει εκεί, καθώς δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί «τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανακοίνωσή του αναφέρει  ότι «η Ελλάδα, η οποία αλόγιστα παραβιάζει και διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο και επιμένει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά ενάντια στις συνθήκες, καλείται να ανταποκριθεί με ειλικρίνεια στις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία, και επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα κάτσει να βλέπει την Ελλάδα να ενισχύεται, θα θωρακιστεί

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ενισχυθεί βλέποντας την Ελλάδα να θωρακίζεται με αγορές από άλλες χώρες.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι δυνατόν να πετύχει κανένα τοπικό σχέδιο που να μην περιλαμβάνει την Τουρκία. Αυτό το βλέπουμε στη γεωγραφία μας και το δηλώσαμε ξεκάθαρα. Το σχέδιο του αγωγού  EastMed δεν είχε οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα, είχε εμφανιστεί από το δίδυμο Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων για λόγους πολιτικούς σκοπιμότητας. Ήταν ένα κενό σχέδιο το οποίο είχε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Είναι ευχάριστο που οι ΗΠΑ επιτέλους είδαν αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr