Μπορεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτήρισε ως «καλή και εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του NATO στις 14 Ιουνίου, ωστόσο φαίνεται πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επισφαλή θέση ως προς την γεωπολιτική της θέση και επιρροή, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Νότιο Καύκασο.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, σε άρθρο του στην Arab News αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τις κινήσεις και τις ενέργειες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής , λέγοντας πως η Άγκυρα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, μετά την Σύνοδο Κορυφής του NATO, ενώ οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας για τις πραγματικές επιδιώξεις του.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία αποξενώνεται από την ευρωατλαντική κοινότητα, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η οποία αναδιαμορφώνεται και αυτό δελεάζει την Άγκυρα να διαδραματίσει έναν πιο μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος τόνισε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με το NATO έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την αναθέρμανση και την βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας, ενώ ακόμα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Κούρδους μαχητές του YPG, που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των Αμερικανών στη Συρία και στη μάχη κατά του ISIS. Επίσης, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το συμμαχικό πνεύμα του NATO.

Τα πολλά και «δύσκολα μέτωπα»

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις με την Ρωσία είναι ιδανικές, κάτι που αποδείχτηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογολου, με «ακανθώδες ζήτημα» τη Διώρυγα Κωνσταντινούπολη και τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ο Τούρκος πρώην Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο αυτό προσθέτει πως εάν αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι εντάσεις στον Εύξεινο Πόντο λόγω των κρίσεων της Ουκρανίας και της Κριμαίας, οι σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.

Τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών επηρεάζει επίσης και ο Νότιος Καύκασος, ο οποίος ​​δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, με την Τουρκία να επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία,  ωστόσο η Ρωσία προτιμά να παραμείνει ως «ο αποκλειστικός διαμορφωτής των καταστάσεων».

Τέλος, ο Γιασάρ Γιακίς αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η Τουρκία θα εμπλακεί πιο βαθιά στην κρίση της χώρας, αφού συμφώνησε κατ ‘αρχήν να διατηρήσει την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την ίδια στιγμή όμως, δεν θα είναι σε θέση να αποδεσμευτεί από τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών να καταλήγει ότι η Τουρκία του 2021 έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα «μέτωπα», τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί όπως θα μπορούσε για παράδειγμα πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr