Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Τουρκία (ΤΤΒ) Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, η οποία δικάζεται με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη ακροαματική διαδικασία, στις 11 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε σήμερα ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η Φιντζαντζί προφυλακίστηκε στις 26 Οκτωβρίου σε φυλακή της Άγκυρας επειδή ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων στο βόρειο Ιράκ, εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Τέτοιες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και από στελέχη της αντιπολίτευσης. Η Άγκυρα κατήγγειλε αμέσως μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης».

Η Φιντζαντζί, η οποία προσήχθη την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες σε βάρος της. «Δεν θα υπερασπίσω τον εαυτό μου (…) επειδή αυτό που έκανα δεν ήταν έγκλημα αλλά αποτελεί μέρος της δουλειάς μου ως γιατρού» είπε. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Φιντζαντζί κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7,5 ετών.

«Αν είμαι τρομοκράτισσα, σε ποια τρομοκρατική οργάνωση είμαι μέλος; Στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;» διερωτήθηκε, αμφισβητώντας την αμεροληψία των δικαστών.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με άλλες πέντε οργανώσεις, απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία για την απελευθέρωση της Φιντζαντζί, εν αναμονή της δίκης της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr