Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία, η γείτονας χώρα φαίνεται να «ενοχλήθηκε» από την την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στο Κάιρο, σχετικά με την περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση (SAR) της κάθε χώρας.

«Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης σε Αιγαίο και Μεσόγειο που έχουν κηρύξει η Τουρκία και η Ελλάδα συγκρούονται μεταξύ τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται. Όμως, η Ελλάδα αρνείται συνεχώς να συνεργαστεί με την Τουρκία σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία θεωρεί παράνομες τις ελληνικές αξιωώσεις στις περιοχές SAR, που επιβεβαιώθηκαν με την συμφωνία που υπογράφηκε με την Αίγυπτο, καθώς όπως υποστηρίζει «είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979». «Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση.»

«Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: thracenews.gr