Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες βράδυ τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, που περιλαμβάνει νέα πρόσωπα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, τα οποία είναι «κλειδιά» για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Χακάν Φιντάν – υπουργείο Εξωτερικών

Ο – σπουδαγμένος στις ΗΠΑ – Χακάν Φιντάν, υπηρέτησε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του -τότε πρωθυπουργού- Ερντογάν, προτού διοριστεί επικεφαλής της MIT το 2010.
Παραιτήθηκε για λίγο από τη θέση αυτή το 2015, για να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ωστόσο, ο Ερντογάν εμπόδισε αυτή την κίνηση.

Τουρκία

Το 2013, αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να κατηγόρησαν τον Χακάν Φιντάν ότι αποκάλυψε ένα δίκτυο κατασκοπείας που λειτουργούσε από την Τουρκία εναντίον του Ιράν, ενδεχομένως σε αντίποινα για το περιστατικό με τον στολίσκο της Γάζας, όπου οκτώ Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν από ισραηλινούς κομάντος, στα ανοικτά των ακτών του παλαιστινιακού εδάφους.

Ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin δήλωσε ότι ο Φιντάν είχε επίσης επιβλέψει τη ροή όπλων σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, στη Συρία, και παρείχε υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Τουρκία
Ο Χακάν Φιντάν με τον Χουλουσί Ακάρ.

Γιασάρ Γκιουλέρ – υπουργείο Άμυνας

Τη θέση του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας παίρνει ο 68χρονος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επρόκειτο να αποστρατευτεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω του ορίου ηλικίας του, αλλά με κατεπείγοντα νόμο το AKP αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά 5 έτη, διατηρώντας τον έτσι στη θέση του. Η ηλικία αποστράτευσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου αυξήθηκε από τα 67 στα 72.

Ενδιαφέρον έχει πως ο Γκιουλέρ δεν διαδέχεται τον Ακάρ για πρώτη φορά. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ είναι ο Τούρκος στρατηγός, ο οποίος υπηρετεί ως ο 30ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και διαδέχθηκε τον Χουλουσί Ακάρ τον Ιούλιο του 2018.

Στην απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες και την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος. Χαρακτηρίζεται ως σκληρός Ισλαμιστής και έχει πρωταγωνιστήσει στις επιχειρήσεις στο μέτωπο της Συρίας.

Τουρκία

Πηγή: Newsit / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr