Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Τουρκία και Κίνα για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, έχουν καταγράψει πρόοδο, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία και η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι πιθανή σε λίγους μήνες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην Άγκυρα σε δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Όπως τόνισε, έχουν γίνει «επαρκείς διαπραγματεύσεις» «για ορισμένα συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας» σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

«Είμαστε αρκετά κοντά. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είναι σημαντικές. Συνεπώς, είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά και να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα», ανέφερε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της γείτονος χώρας, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στη νότια επαρχία της Μερσίνης, με τον πρώτο αντιδραστήρα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023. Το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στη βόρεια επαρχία της Σινώπης.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, Xinhua / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr