Η Τουρκία συνέλαβε «κατασκόπους» που σχεδίαζαν «να απαγάγουν και να επαναπατρίσουν δια της βίας» έναν Ιρανό πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο που ζει σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Τούρκο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στην κοινή επιχείρηση του εθνικού οργανισμού πληροφοριών (MIT) και της τουρκικής αστυνομίας» που διεξήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου, ανέφερε αυτή η πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο Ιρανός πρώην στρατιωτικός, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν, ζούσε στο Βαν, μια μεγάλη πόλη της ανατολικής Τουρκίας που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο κατάσκοποι, ένας Τούρκος και ένας Ιρανός, που δρούσαν για λογαριασμό της Τεχεράνης. Οι υπόλοιποι έξι ήταν «ντόπιοι συνεργάτες» τους. Η Τουρκία και το Ιράν διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς, όμως αντιπαρατίθενται σε άλλα μέτωπα, όπως στη Συρία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ένας εργαζόμενος στο ιρανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για τη δολοφονία ενός Ιρανού αντιφρονούντα στην Τουρκία, το 2019, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr