Ο αντιπρόεδρος του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού Κόμματος HÜDA-PAR, σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, χαρακτήρισε «νόμιμη» την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε την Τουρκία να άρει την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους.

Το HÜDA-PAR έχει επιδείξει μία από τις πιο έντονες αντιδράσεις στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 5.700 ζωές, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Χαμάς.

Σε μια συνέντευξη με την Cansu Çamlıbel του ειδησεογραφικού ιστότοπου T24, ο αντιπρόεδρος του HÜDA-PAR Serkan Ramanlı απέρριψε τις αναφορές για τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς ως «σιωνιστική προπαγάνδα» και ισχυρίστηκε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν εντός των ορίων της νόμιμης αντίστασης.

Ενώ ο Ramanlı εξέφρασε την υποστήριξή του στη γενική αρχή κατά της δολοφονίας αθώων αμάχων, έδειξε δυσπιστία απέναντι στα βίντεο-ντοκουμέντα και τις ανεξάρτητες αναφορές που αποδίδουν στη Χαμάς στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς μόνο και μόνο επειδή το λένε οι Σιωνιστές», είπε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «ανεξάρτητη επαλήθευση» των γεγονότων γύρω από τα επεισόδια.

Ο Ramanlı αμφισβήτησε επίσης τις υπάρχουσες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις που έχει συνάψει η Τουρκία με το Ισραήλ. «Δεν επιδοκιμάζουμε αυτό που βλέπουμε ως προσπάθεια «ομαλοποίησης» με ένα σιωνιστικό καθεστώς», είπε, υποδεικνύοντας ότι κάθε είδους σχέση παρέχει νομιμότητα σε αυτό που θεωρούν ως κατοχική δύναμη στην Παλαιστίνη.

Η συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 24.10.2023, ακολουθεί τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Zekeriya Yapıcıoğlu τη Δευτέρα, με τις οποίες κάλεσε την κυβέρνηση του Ερντογάν να διακόψει όλους τους δεσμούς με το Ισραήλ και να ανατρέψει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Τουρκία.

Η Τουρκία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949.

Το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κόμμα HÜDA-PAR ιδρύθηκε το 2012 και κέρδισε τρεις έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου, χάρη στη συμμαχία του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP).

Πηγή: Με πληροφορίες από turkishminute

Πηγή: onalert.gr