Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας. 

Σήμερα, συνεδρίασε για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα AKP, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, και λίγες ώρες αργότερα κυκλοφόρησε το Fox Haber τη λίστα με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότο δόθηκε στα μέλη του AKP.

Στην περίπτωση που ισχύουν τα ονόματα της λίστας, στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας θα παραμείνει ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά θα αλλάξει το πρόσωπο στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς φαίνεται να διαδέχεται τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Χακάν Φιντάν. Ο Φιντάν είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Ερντογάν.

Επίσης, στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Για την κρίσιμη θέση του υπουργού οικονομίας, ο Ερντογάν σχεδιάζει να επαναφέρει τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση το 2015.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ήδη είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις. Τα τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι η παρουσία του Μεχμέτ Σιμσέκ ως επικεφαλής της οικονομίας της Τουρκίας θα βοηθήσει στην ανάκαμψη, αλλά θα συμβάλει στην εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται η τουρκική λίρα από την επόμενη κιόλας μέρα της νίκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr