«Έσπασε» η συμμαχία των 6 της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, αφού το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ), το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη συμμαχία, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του κόμματος, Μεράλ Αξενέρ, το IYI αποχώρησε καθώς αρνήθηκε να προτείνει τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο, προτείνοντας αντίθετα τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας να διεκδικήσουν την προεδρία.

Κάλεσε οποιονδήποτε από τους δύο δήμαρχους να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με το γενικό διοικητικό συμβούλιο του κόμματός της.

Η συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης, γνωστή ως «τραπέζι των έξι», πραγματοποίησε χθες Πέμπτη μια πολύωρη συνάντηση για την επιλογή του εκπροσώπου τους, χωρίς όμως να καταφέρουν να βγάλουν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμμαχίας, η τελική ενημέρωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα σχετικά με τον υποψήφιο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου της Αξενέρ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το CHP συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. «Μην ανησυχείτε, όλα τα πράγματα θα μπουν στη θέση τους», ανέφερε ο αρχηγός του CHP, Κιλιτσντάρογλου, απαντώντας στις δηλώσεις της Αξενέρ.

Ο κοινός υποψήφιος της συμμαχίας τω ν θα αντιπαρατεθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, θα είναι ένα δύσκολο έργο για την αντιπολίτευση, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται να έχει διατηρήσει την δημοτικότητά του μετά τον πληθωρισμό και τους σεισμούς.

«Ο σεισμός δεν προκάλεσε την αποδυνάμωση της κυβέρνησης όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters ο Özer Sencar, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.

Πηγή: Daily Sabah / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr