Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου στην Τουρκία θα συζητήσει μεθαύριο, Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια διάταξη της επιτροπής.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για επικύρωση πριν από τρεις εβδομάδες, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και τη Στοκχόλμη. Η Τουρκία είχε αρχικά προβάλει αντιρρήσεις επειδή ισχυριζόταν πως η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε οργανώσεις, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. Στη συνέχεια θα επιστραφεί στον Ερντογάν για να το υπογράψει, ώστε να καταστεί νόμος του τουρκικού κράτους..

Ενώ λέει πως η Άγκυρα περιμένει περισσότερα από τη Σουηδία όσον αφορά την καταπολέμηση μαχητικών Κούρδων, ο Ερντογάν δήλωσε αυτό το μήνα πως θα προσπαθήσει να διευκολύνει την επικύρωση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Σουηδία καλωσόρισε την απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου να συζητήσει μεθαύριο, Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την έγκριση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι ευπρόσδεκτη πληροφορία», έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ. «Η Σουηδία προσδοκά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr