Η έκδοση την περασμένη εβδομάδα από τη Σουηδία στην Τουρκία ενός Κούρδου, που κατηγορείται για σχέσεις με την τρομοκρατία, είναι μια «καλή αρχή», όμως η Στοκχόλμη χρειάζεται να κάνει περισσότερα, πριν η Άγκυρα μπορέσει να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την Παρασκευή η Σουηδία εξέδωσε τον Τούρκο πολίτη Μαχμούτ Τατ, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία το 2015, αφού είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε κάθειρξη έξι ετών και 10 μηνών για σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Είναι μια καλή αρχή από τη Σουηδία, η οποία δείχνει την ειλικρίνειά τους και την καλή τους θέληση. Ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν νέες (εκδόσεις) στο πλαίσιο αυτής της ειλικρίνειας», δήλωσε ο Μποζντάγ σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Ωστόσο έκανε σαφές πως η Τουρκία αναμένει περαιτέρω κινήσεις από τη Στοκχόλμη, πριν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Σύμφωνα με το τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θα πρέπει να άρουν όλα τα εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, να αλλάξουν τη νομοθεσία τους για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και να εκδώσουν όλους τους τρομοκράτες που θέλει η Τουρκία. Όλες αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στις εκδόσεις», δήλωσε ο Μποζντάγ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως συνάντησαν αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μέλη του PKK και άλλων οργανώσεων.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αρνούνται πως προσφέρουν καταφύγιο σε μαχητές, αλλά έχουν υποσχεθεί να συνεργαστούν με την Άγκυρα για να απαντήσουν πλήρως στις ανησυχίες της για την ασφάλειά της και επίσης να άρουν εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει σε βάρος της Τουρκίας.

Το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με συναίνεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες χρειάζονται την έγκριση και των 30 κρατών μελών της συμμαχίας. Μόνο η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξή τους.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr