Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, του οποίου ηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll.

Στη έρευνα που έγινε από 1 έως 3 Απριλίου, το ΑΚΡ λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ηγείται ο αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παίρνει το 11,2%, ενώ το δεξιό Καλό Κόμαμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου 8,4%.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, περιορίζεται στο 4,5%.

Το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται να λαμβάνει το 2,3%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα μένουν κάτω του 1%, με εξαίρεση ίσως το αριστερό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΤΙΡ), που με 0,9% δίνει τη μάχη για να ξεπεράσει το όριο αυτό.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, στα ποσοστά αυτά δεν είναι ενσωματωμένο το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα, 6,4% και 5% αντίστοιχα. Με κατανομή ωστόσο και του ποσοστού των αναποφάσιστων, η δύναμη του ΑΚΡ ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο 40,1%, του CHP στο 24,6%, του HDP στο 12,8%, του Καλού Κόμματος στο 9,6%, του ΜΗΡ στο 5,1% και του Κόμματος Πατρίδας του Ιντζέ στο 2,7%.

Παρ’ όλο που στις εκλογές της 14ης Μαΐου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μονομαχία Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου για την Προεδρία, οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία θα κριθούν εν πολλοίς από τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης. Για να έχει αυτονομία κινήσεων ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει η συμμαχία που τον στηρίζει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 301 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας των συνολικά 600 εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου.

Με δεδομένη μάλιστα και τη δέσμευση της «Συμμαχίας του Έθνους», που στηρίζει την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, απαιτείται πλειοψηφία 360 εδρών για να προωθηθούν οι απαιτούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ή ακόμη και 400 εδρών αν προκύψει διαφωνία μεταξύ του προέδρου της χώρας και της Εθνοσυνέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στα αποτελέσματα της έρευνας της ίδιας εταιρείας, που αφορούσαν στις προεδρικές εκλογές και είχαν δοθεί προ ημερών στη δημοσιότητα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με διαφορά 1,5 ποσοστιαίας μονάδας και συγκεκριμένα με 42,6% έναντι 41,1% του προέδρου Ερντογάν.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Metropoll, πρώτον οι προεδρικές εκλογές θα επαναληφθούν στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και δεύτερον αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του έτερου υποψηφίου Μουχαρέμ Ιντζέ το ποσοστό του οποίου φαίνεται συνεχώς να ανεβαίνει και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll φτάνει το 5%.

Ο Ερντογάν υπολείπεται του Κιλιτσντάρογλου για τις Προεδρικές εκλογές

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το 50%» και θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών, προβλέπει ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών ΟΡC, Μεχμέτ Ποστεκί, και θεωρεί ως αιτία την κάθοδο στις εκλογές του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Στην πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 48,9%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 41,5%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 7,2%

Σινάν Ογάν: 2,4%

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας ALF, που έγινε από 8 έως 12 Απριλίου:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 47,4%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 43,9%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 6,5%

Σινάν Ογάν: 2,2%

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: onalert.gr