Η πρόθεση του Ερντογάν για διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP είναι δεδομένη. Το ίδιο και του κυβερνητικού εταίρου, Μπαχτσελί.

Το ερώτημα είναι αν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας – που συνεδριάζει σήμερα –  θα συγκατανεύσει ή όχι στην προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού με σκοπό τη διάλυση του HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο οποίο προσάπτει πως συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες προσφυγή με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου και να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), εξέλιξη που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας.

Δείτε ακόμη Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απαγόρευση του HDP «θα υπονόμευε περαιτέρω» την εύθραυστη Τουρκική δημοκρατία

Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο δεχθεί την προσφυγή, η υπόθεση ενδέχεται να χρειαστεί μήνες προτού υπάρξει ετυμηγορία, καθώς θα χρειαστεί να ακούσει τα επιχειρήματα του εισαγγελικού λειτουργού και του κόμματος.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών Μπεκίρ Σαχίν επιδιώκει επίσης να στερηθούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πάνω από 680 στελέχη του HDP, που κατηγορεί να συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), μεταξύ άλλων.

Το κόμμα είναι επίσης αντιμέτωπο με στέρηση της χρηματοδότησης από το κράτος.

Είναι ενδεχόμενο το αίτημα να απορριφθεί ή να καθυστερήσει, λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων και παραβάσεων, ανέφερε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Δείτε ακόμη Ντεμιρτάς: Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει το HDP για να κερδίσει τις εκλογές

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει εκτός νόμου στην πορεία των ετών πολλά κόμματα που εκπροσωπούσαν την κουρδική μειονότητα ερίζοντας πως είχαν δεσμούς με το PKK, το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα που η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Το HDP, που αρνείται τις κατηγορίες του εισαγγελικού λειτουργού, είδε «πολιτικό πραξικόπημα» στην κίνηση, μια διαδικασία «με πολιτικά κίνητρα», που αποτελεί «μέρος σχεδίου που έχει σκοπό να εξαλείψει πλήρως το κουρδικό πολιτικό κίνημα από τη δημοκρατική πολιτική», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Το HDP, που έλαβε μέρος σε εκλογές στην Τουρκία για πρώτη φορά το 2014, έχει αριστερό πρόγραμμα και υπερασπίζεται τις μειονότητες. Διαθέτει ευρεία απήχηση και το 2018 συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια ψήφους (το 11,7%).

Δείτε ακόμη Πανηγυρίζει ο Μπαχτσελί: Να κλείσει το HDP και να μην ανοίξει ποτέ ξανά!

Όμως, ειδικά μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, το κόμμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, με το ακροδεξιό κόμμα MHP του Μπαχτσελί, τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να απαιτεί συνεχώς να τεθεί εκτός νόμου.

Πολλοί από τους δημάρχους του κόμματος έχουν παυθεί, ενώ μέλη και στελέχη του έχουν φυλακιστεί, ιδίως ο πρώην συμπρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμίρτας, αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Πηγή: dpa / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr