Η ανάπτυξη drones, δηλαδή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, με στόχο την ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης αποτελεί πλέον ένα ακόμα «όπλο» που χρησιμοποιούν χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ρωσία αλλά και η Τουρκία, όπως φάνηκε και στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναλυτής με άρθρο του στο περιοδικό Forbes ισχυρίζεται ότι η Τουρκία, βλέποντας το πόσο επιτυχημένες αποστολές έχουν φέρει εις πέρας τα αμερικανικά, ισραηλινά drones σε επιθέσεις ακριβείας εναντίον στόχων, προχωρά στην ανάπτυξη drones «καμικάζι», όπως αυτά που χρησιμοποίησε ο ρωσικός στρατός στη Συρία.

Ο Paul Iddon λέει στο άρθρο του ότι μόλις πρόσφατα, η Τουρκία χρησιμοποίησε τέτοιου είδους μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα προκειμένου να εξουδετερώσει ηγετικά στελέχη των Κούρδων μαχητών, που πολεμά εδώ και πολλά χρόνια, σε συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Ιράκ.

Η «πετυχημένη» πρακτική – Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα «ολοένα και πιο εξελιγμένα εγχώρια κατασκευασμένα drones της Τουρκίας είναι ικανά να πετούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που είναι χρήσιμο για την αναγνώριση και την εξουδετέρωση των στόχων τους με ακρίβεια».

Πρόκειται για μια τακτική, την οποία η Τουρκία είδε να εφαρμόζουν τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες έχουν εξάλλου και  έχουν περισσότερη εμπειρία με τέτοιου είδους αποστολές, όπως φάνηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Ιρανό Στρατηγό Σουλεϊμανί.

Ο αναλυτής τονίζει στο σημείο αυτό, πως η Άγκυρα βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης προηγμένων drones «καμικάζι», που θα είναι σε θέση να προσδιορίζουν στόχους μέσω συστήματος αναγνώρισης προσώπου (facial recognition system) και στη συνέχεια θα πυροδοτούν το εκρηκτικό φορτίο που θα φέρουν είτε λειτουργώντας αυτόνομα είτε σε σχηματισμό μαζί με άλλα drones.

Ο ίδιος, συμπεραίνει πως οι νέες αυτές τεχνολογίες «πιθανόν να οδηγήσουν σε πολλές ακόμη δολοφονίες σε αυτήν την ευμετάβλητη περιοχή στο εγγύς μέλλον», τις οποίες θα εκτελούν αυτού του είδους μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr