«Μούδιασε» την Τουρκία η τοποθέτηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία οι αιχμές κατά της Άγκυρας είχαν μορφή βολών κατά ριπάς.

Ο κ. Μπλίνκεν επέκρινε την Τουρκία για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας, χαρακτήρισε την επιλογή για αγορά των ρωσικών S-400 ως ασύμβατη με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Άγκυρας, ενώ πήρε ξεκάθαρη για το Κυπριακό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτουν μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Επισήμως η Τουρκία δεν έχει αντιδράσει ακόμη, ωστόσο είναι χαρακτηριστικά κάποια σχόλια του – ελεγχόμενου – Τουρκικού Τύπου.

Για παράδειγμα η Milliyet μέμφεται τον Άντονι Μπλίνκεν ότι παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συνδέει τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με την έλευση του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στη βάση της Σούδας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν διατύπωσε αυτές τις απόψεις την ώρα που το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» εισερχόταν στη Μεσόγειο μέσω των στενών του Γιβραλτάρ. Πρώτος σταθμός του αεροπλανοφόρου θα είναι η βάση της Σούδας στην Κρήτη».

Όπως είναι γνωστό και σε πείσμα των όσων κατά διαστήματα λέει η Τουρκία, το «Αϊζενχάουερ» θα δέσει στη Σούδα «φορτωμένο» με αεροσκάφη F-18, τα οποία θα πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με δυνάμεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει και η Milliyet, ήδη η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» βρίσκεται εν πλω προς το Γιβραλτάρ προκειμένου να ενταχθεί στην αρμάδα που θα συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ενώ ελληνικό υποβρύχιο θα επιτηρεί τις κινήσεις της αρμάδας μέχρι να φτάσει στην Κρήτη.

Πηγή: onalert.gr