Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών, όπως άφησε εμμέσως να εννοηθεί, στις 24 Ιουλίου όταν η Αγιά Σοφιά θα ξανανοίξει ως τζαμί μετά το 1934. Και αφού «υποσχέθηκε» ότι η εκκλησία σύμβολο δεν θα είναι κλειστή για κανέναν και οι αγιογραφίες θα διατηρηθούν, αποφάσισε να αλλάξει (πάλι) την ιστορία…

«Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν επίσης ηγέτης και κυβερνήτης και των Ορθοδόξων» φέρεται να είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέλη του κόμματός του, AKP. «Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγιά Σοφιά ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τους είπε επίσης, σύμφωνα με την Χουριέτ, πως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες, δεσμεύτηκε πως οι αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά θα διατηρηθούν.

Στη συνεδρίαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μοναδικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το άνοιγμα της Αγιά Σοφιάς. Μάλιστα, όπως διαρρέεται από την τουρκική κυβέρνηση, ήταν πολλά τα στελέχη του κόμματος που αφού… ευχαρίστησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποφασιστικότητά του να κάνει ξανά την Αγιά Σοφιά τζαμί, εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθούν στα «εγκαίνια» στις 24 Ιουλίου.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να προσκληθείτε. Θα είμαστε εκεί όλοι μαζί. Θα σας περιμένουμε» τόνισε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα είναι κι εκείνος στην Αγιά Σοφιά όταν θα ξαναλειτουργήσει ως τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες, τους είπε ότι «ήταν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανοίξει την Αγιά Σοφιά ως τόπο λατρείας. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο τόπος λατρείας για τους Μουσουλμάνους. Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά και τώρα μπορείτε να την επισκέπτεστε ελεύθερα. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο και hurriyet.com.tr/

Πηγή: onalert.gr