Έντονη υπήρξε η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αργά χθες βράδυ, που χαρακτηρίζει «αλόγιστες» και «προσβολή στη θρησκεία του Ισλάμ» δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη και μιλώντας για τον ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, κ. Ιερώνυμος δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου».

Στο κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «καταδικάζουμε έντονα τις αλόγιστες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι. Η ανώτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην αντίληψη της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Στις παγκόσμιες συνθήκες πανδημίας που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι λυπηρό το ότι προσβάλλεται μια θρησκεία ενώ όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής. Είναι ένα παράδειγμα του πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη σπέρνουν τους σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις»

Και του τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει: «Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η Ισλαμοφοβία. Οι λόγοι πίσω από τον αυξανόμενο ρατσισμό κατά του Ισλάμ και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες. Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που οι προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες ήταν επίσης σημαντικές και ήταν ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Σημειώνεται πως η Αρχιεπισκοπή με ανακοίνωσή της έδωσε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη.

»Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων», αλλά ακόμη και πιστών…».

Πηγή: onalert.gr