Ο πρώην γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο – δηλαδή επί της ουσίας ένας εκ των αντιπροσώπων της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα – συνελήφθη κατά το κοινώς λεγόμενο «με την γίδα στην πλάτη», δηλαδή να κατασκοπεύει κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Ελληνική Δικαιοσύνη, εξετάζοντας τα πειστήρια που παρουσιάστηκαν μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα των αρμόδιων ελληνικών αρχών, με ομόφωνη απόφαση καταδίκης των κατηγορουμένων.

Όμως το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας – της οποίας η λειτουργία της Δικαιοσύνης έχει πολλάκις στιγματιστεί από διεθνείς ανεξάρτητους οργανισμούς – βρήκε το… θάρρος να μιλήσει για «προκατάληψη» και «παρατυπίες» της ακροαματικής διαδικασίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε γύρω στα μεσάνυχτα, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

“Καταδικάζουμε την βαριά ποινή της 5ετούς φυλάκισης που ανακοινώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου του 2021, και επιβλήθηκε στο μέλος του συμβεβλημένου προσωπικού του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της αποκαλούμενης κατασκοπείας.

Με τη σύλληψη του μέλους του Προξενείου μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, αβάσιμες ειδήσεις και σχόλια δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο, στοχεύοντας στην άσκηση πίεσης στο κοινό και στη δικαιοσύνη.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης ακροαματικής διαδικασίας στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατάληψη.

Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε και πάλι τις παρατυπίες της ακροαματικής διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το ελληνικό και διεθνές δίκαιο”.

Πηγή: thracenews.gr