Ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι παλιός γνώριμος. Μπορεί κάποιος να τον αναζητήσει όχι μόνον στους «θεωρητικούς» της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά -κυρίως- στους «αρχιτέκτονες» του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Χθες ο αντιναύαρχος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του Haberturk υπεραμυνόμενος ακριβώς αυτού του παράνομου μνημονίου, και επιχειρώντας να αποθαρρύνει την Λιβύη -άγνωστο γιατί- από μία υπαναχώρησή της, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«H Λιβύη κάνοντας συμφωνία μαζί μας, παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, κέρδισε 39.000 τετραγωνικά στρατιωτική έκταση. Αν εμφανιστεί μία κυβέρνηση στη Λιβύη και πει ότι «Κάναμε λάθος συμφωνία, αυτό πρέπει να το δώσουμε στην Ελλάδα», σημαίνει ότι χάνει μία έκταση ίση με τέσσερις φορές την έκταση της Κύπρου. Λέγεται πως σε αυτή την περιοχή υπάρχουν τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο. Στα νότια της Κρήτης. Για αυτό το λόγο με τους υπολογισμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή, τα κοιτάσματα είναι σε επίπεδο να καλύψουν για 572 χρόνια τις ανάγκες της Τουρκίας».

Ποιός είναι ο Γιαϊτζί

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Μαΐου ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από το στράτευμα.

Είχε προηγηθεί η «δυσμενής» μετάθεση στην οποία υποβλήθηκε ο αντιναύαρχος με απόφαση της Τουρκικής Προεδρίας.

Τότε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου, μετέδιδε πως μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».

Πηγή: Με πληροφορίες από haberler

Πηγή: onalert.gr