Για πρόκληση χάους και αστάθειας στην περιοχή κατηγορεί η Άγκυρα την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζοντας ότι η κοινή διακήρυξη των Υπουργών Εξωτερικών χθες αποτελεί παράδειγμα υποκρισίας των χωρών αυτών και χαρακτηρίζει ως «συμμαχία του κακού» εναντίον της Τουρκίας την πενταμερή συνάντηση των χωρών αυτών.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «η κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν σήμερα (χθες) οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της «ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη αποτελεί καθαρό παράδειγμα της υποκρισίας μιας ομάδας χωρών οι οποίες με τις πολιτικές που ακολουθούν επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια και δεν βλέπουν κανένα κακό στο να θυσιάσουν την ελπίδα του λαού τους για δημοκρατία στην αλόγιστη επιθετικότητα των πραξικοπηματιών δικτατόρων, ωστόσο όταν τα σχέδιά τους διαλύονται από την Τουρκία παραληρούν».

«Αντί η Ελλάδα και η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ να ξεκινήσουν διάλογο με τη χώρα μας και την ‘τδβκ’ για την ανατολική Μεσόγειο, το να ελπίζουν στην βοήθεια από ξένους παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την περιοχή μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα μιας επεκτατικής και αποικιοκρατικής λογικής. Η διαστρέβλωση με άδικους και παράνομους λόγους των μέτρων που λαμβάνονται από την Τουρκία με στόχο την προστασία των έννομων συμφερόντων της στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι εντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως «το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο». «Φαίνεται ότι οι ηγέτες αυτής της χώρας αντί να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού τους προτίμησαν να τα εγκαταλείψουν», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εκείνο που έφερε κοντά στις άλλες χώρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τη Μεσόγειο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εχθρότητά τους για την Τουρκία» και προστίθεται ότι «είναι προφανής η εγκληματική ιστορία αυτής της χώρας και εναντίον μας και εναντίον της Λιβύης».

«Όσον για την Γαλλία η οποία με την Επιχείρησή μας Πηγή της Ειρήνης έχει υποστεί ένα βαρύ πλήγμα στις φιλοδοξίες της για δημιουργία τρομοκρατικού κρατιδίου στη Συρία, είναι κατανοητό ότι μέσα σε αυτό το κλίμα έχει αποκαλυφθεί η συμμετοχή της στην συμμαχία του κακού που σχηματίστηκε εναντίον της Τουρκίας. Καλούμε όλες αυτές τις χώρες να ενεργήσουν με την κοινή λογική, με βάση το διεθνές δίκαιο και την πρακτική του. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορεί να επιτευχθεί όχι με συμμαχίες του κακού αλλά μέσω ειλικρινούς και γνήσιου διαλόγου και συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Πηγή: onalert.gr