Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές, σχετικά με ένα νέο και απόρρητο, όπως φαίνεται, αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Τουρκία, που αφορά την δημιουργία νέων πυραύλων αέρος – εδάφους αντι-ραντάρ (anti-radiation), οι οποίοι προορίζονται ως οι αντικαταστάτες των υφισταμένων αμερικανικών πυραύλων ίδιου τύπου AGM-88 HARM, που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Defense News, στέλεχος της κρατικής εταιρείας Roketsan, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, η Τουρκία φαίνεται πως έχει δώσει την έγκριση για την δημιουργία ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου με την ονομασία «Akbaba», χωρίς ωστόσο να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς πρόκειται για ένα απόρρητο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Αυτά που μπόρεσε να πει ωστόσο ο Τούρκο αξιωματούχος είναι ότι αυτός ο πύραυλος αναμένεται να ενσωματωθεί στο οπλοστάσιο του τουρκικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς TF-X, που θα τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια, ενώ ακόμα πρόσθεσε ότι τα βλήματα αυτά θα αντικαταστήσουν τους 100 πυραύλους αντι-ραντάρ αμερικανικής καταστευής AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Πύραυλοι αέρος – εδάφους τύπου AGM-88 Echo advanced anti-radiation missile

Το «απόρρητο πρόγραμμα» και οι μελλοντικοί χρήστες

Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε ότι δεν μπορεί να αναφέρει και άλλα στοιχεία για το πρόγραμμα «Akbaba» καθώς είναι απόρρητο, ενώ ακόμα και η ίδια η εταιρεία Roketsan δεν έχει καμία πληροφορία προσβάσιμη στον ιστότοπό της ούτε έχει αναφέρει κάτι. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι πυραύλους αέρος-εδάφους τύπου AGM-88 HARM διαθέτει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι πύραυλοι αντι-ραντάρ χρησιμοποιούνται από μαχητικά αεροσκάφη εναντίον συστημάτων αεροπορικής άμυνας που διαθέτουν ραντάρ και έχουν ως στόχο να «τυφλώσουν» την εχθρική αεράμυνα. Επίπρόσθετα, το Defense News επικαλείται πληροφορία ενός Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι νέοι πύραυλοι αντι-ραντάρ αέρος – εδάφος «Akbaba» θα χρησιμοποιηθούν από την 151η Μοίρα «Λύκοι»  της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, η οποία ειδικεύεται στη χρήση πυραύλων HARM με μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D , αφού η Μοίρα έχει ως αποστολή την καταστολή εχθρικής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defenses) και έχει ως έδρα την αεροπορική βάση στο Ικόνιο.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες DVIDS

Πηγή: onalert.gr