Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, προχώρησε σε νέες επιθετικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να αφήσει «αιχμές» για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στους γκιουλενιστές αλλά και τους Κούρδους μαχητές του YPG και του PKK.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, προσπαθώντας να δώσει την εικόνα, ότι η πολιτική της Τουρκίας στόχευσε στην υπεράσπιση «των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο βάσει του διεθνούς δικαίου».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ παράλληλα αφού μίλησε για απάντηση στα βήματα των δύο χωρών: «Απαντήσαμε στα βήματα του διδύμου Ελλάδας-ΕΚ εναντίον μας χωρίς δισταγμό και από την άλλη, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση είναι στο τραπέζι. Έχουμε ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με την πεποίθηση ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ ημών και της Ελλάδας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Πραγματοποιήσαμε τρεις γύρους συναντήσεων».

«Αιχμές» κατά των ΗΠΑ για Κούρδους και S-400

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε και πάλι τη θέση της Τουρκίας, περί αναγνώρισης δυο ισότιμων κρατών στην Κύπρο, λέγοντας ότι: «Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι πλέον οι προϋποθέσεις για μια λύση στο Κυπριακό. Το ανακοινώσαμε στον υπόλοιπο κόσμο χάρη στην αποφασιστική στάση που επιδείξαμε με την ΤΔΒΚ στις άτυπες συναντήσεις που έγιναν στη Γενεύη φέτος. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ στα τολμηρά της βήματα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων».

Μιλώντας για τη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G-20 στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι και αυτές έγιναν σε εποικοδομητική συμπεριφορά δηλώνοντας ότι «η συνεργασία των ΗΠΑ με το PKK/PYD/YPG, η παρουσία της FETÖ στις ΗΠΑ και η στάση των ΗΠΑ για τις κυρώσεις που σχετίζονται με τους S-400 είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας. Ο Πρόεδρος μας τα τόνισε ξεκάθαρα σε αυτή τη συνάντηση. Θα συζητήσει αυτά τα θέματα. Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε ξαναπεί ότι εμείς κάναμε μια τέτοια προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα ήρθε αυτή η προσφορά από τις ΗΠΑ, από τον Μπάιντεν».

Με πληροφορίες από: Newsit / Ertnews.gr | Φωτογραφία Twitter

Πηγή: thracenews.gr