Δεν πέρασε καν ένα 24ωρο από τις «πύρινες» δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον των ΗΠΑ για τις κυρώσεις σχετικά με την αγορά των s-400 και σήμερα κάνοντας στροφή 180 μοιρών δηλώνει πως επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τον υπερατλαντικό σύμμαχο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πράξει το ίδιο.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν αρχίσει συνομιλίες για να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και με τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας της αγοράς αυτής.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε στη συνέντευξη πως η ομάδα εργασίας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, όμως οι συνομιλίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων έχουν αρχίσει.

Μόλις χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήριζε απαράδεκτες και παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των πυραύλων S-400, υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι κυρώσεις αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσαβούσογλου στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε πως η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή σε δηλώσεις και πράξεις της Γαλλίας εναντίον της, όμως πρόσθεσε πως πρεσβευτές των δύο χωρών εργάζονται για να εξομαλύνουν τις σχέσεις.

Πηγή: onalert.gr