Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες δηλώσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της άτυπης Πενταμερούς, μετά τη συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Τζέιν Χολ Λουτ, τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους.

Ο Τσαβούσογλου για ακόμα μια φορά επέμεινε στη λύση των δύο κρατών, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Αθήνα και Λευκωσία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ «‘άνοιξε τα χαρτιά» του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που προετοιμάζει το ψευδοκράτος σε συνεργασία με την Άγκυρα για τα κατεχόμενα Βαρώσια, κατηγορώντας την Ελλάδα για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιμένει στη λύση των δύο κρατών

“Είναι καιρός να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας δύο κρατών”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για τα Βαρώσια είπε ότι το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη, υποστηρίζοντας ότι “τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα γίνονται σεβαστά”. Όπως είπε “μετά το άνοιγμα της πόλης τα Βαρώσια θα είναι σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό της τουρκικής οργάνωσης Παγκόσμιου Συμβουλίου Δημοσιογράφων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. “Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία. Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/κ, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού”, είπε.

Υποστήριξε ότι “οι Ε/κ με την “ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος” και πως γι’αυτό τον λόγο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση”.

Πρόσθεσε ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στις πραγματικότητες. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι καιρός να εξετάσουμε την διαπραγμάτευση της συμφωνίας δύο κρατών και δήλωσε ότι τον Οκτώβριο οι Τ/κ εξέφρασαν την προθυμία τους διαπραγματευτούν μια λύση δύο κρατών εκλέγοντας ‘πρόεδρο’ τον Ερσίν Τατάρ.

Τι είπε για τα Βαρώσια

Υποστήριξε ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για το Κυπριακό. “Οι Ε/κ επιβραβεύτηκαν το 2004 με την ένταξή τους στην ΕΕ. (Οι Τ/κ) Δεν θέλουν να παραμείνουν σε ένα φαύλο κύκλο και να καταδικαστούν σε ένα στάτους κβο που τους επιβλήθηκε. Η απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αντικατοπτρίζει αυτή τη στάση. Η πόλη έκλεισε για 46 χρόνια ως ένδειξη καλής θέλησης των ‘Τ/κ αρχών’”, υποστήριξε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη απογραφής για το περιφραγμένο μέρος της πόλης των Βαρωσίων από το 2019 και λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη μελέτη το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη, υποστηρίζοντας ότι “τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα γίνονται σεβαστά”. Όπως είπε “μετά το άνοιγμα της πόλης τα Βαρώσια θα είναι σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης”.

Η Ελλάδα ευθύνεται για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. “Με τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει προσπαθούμε να το δείξουμε αυτό ξανά και ξανά. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται με καλή πρόθεση”, αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο. “

Η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων αλλά θέλει να πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρος τρόπος να χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως όπλο. Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτό που πιστεύει η Ελλάδα. Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για διάλογο συνεχώς, ταυτόχρονα προστατεύουμε και τα δικαιώματά μας”, είπε.

Με πληροφορίες από: Offsite – ΚΥΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr