Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός στην τουρκική τηλεόραση, αφού αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, για θέματα εφ’όλης της ύλης, όπως η Ελλάδα, τα F-16 από τις ΗΠΑ, την επίθεση στο Ιράκ, την Ουκρανία και τις σχέσεις με την Αρμενία.

Συγκεκριμένα, για τις σχέσεις με την Ελλάδα δήλωσε: «Δεν είναι εφικτό να πούμε ναι σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10.

«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις.

«Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», τόνισε. «Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, ακόμη και τον εναέριο χώρο πάνω από την ηπειρωτική μας χώρα».

Θέμα ξανά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Για ποιον εξοπλίζουν τα νησιά; Για εμάς. Εξοπλίζονται εναντίον της Τουρκίας. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και αν δεν το κάνει, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία. Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: Newsit.gr / TRT Haber / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr