Του Κώστα Αλατζά

Στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η τουρκική ναυτική αναγγελλία για υδρογραφικές έρευνες εισήλθε τις απογευματινές ώρες της Κυριακής το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ».

Όπως πληροφορείται το OnAlert, το τουρκικό πλοίο κινείται με χαμηλή ταχύτητα δυτικά της Λήμνου με νότια πορεία. Το τουρκικό σκάφος πλέει ασυνόδευτο ενώ τις κινήσεις του τουρκικού ωκεανογραφικού παρακολουθεί σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Το «Τσεσμέ» απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της 18ης Φεβρυαρίου. Εξήλθε από τα Δαρδανέλια κινήθηκε ανοιχτά της Ίμβρου και το τελευταίο 24ωρο φαίνεται ότι έπλεε ανατολικά της Λήμνου. Το απόγευμα το τουρκικό πλοίο χάραξε ρότα προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει για υδρογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη τουρκική NAVTEX, που παρατύπως εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης,  το «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο μέχρι τις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν την αναμενόμενη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.

Ως γνωστόν για την παράνομη έκδοση της τουρκικής ναυτικής αναγγελίας η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα. Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη στρατιωτικοποίηση του πλου του «Τσεσμέ».

Πηγή: thracenews.gr