Στον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στον νέο ενεργειακό χάρτη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού διπλωμάτη μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ έγινε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο για την έγκριση του διορισμού του στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ εξήγησε ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει το γραφείο ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενίσχυση της προμήθειας καυσίμων στην παγκόσμια αγορά και για την αποτροπή της χρήσης της ενέργειας ως πολεμικού όπλου από την Ρωσία. Μάλιστα στο σημείο αυτό στάθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ως πρέσβης στην Αθήνα για να αναδείξει και να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κορυφαίου συμμάχου των ΗΠΑ.

«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας για αυτή την προσπάθεια. Για περισσότερα από έξι χρόνια στην Αθήνα, είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσω τη χώρα αυτή να γίνει κορυφαίος σύμμαχος στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των (ενεργειακών) οδών στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό ότι η ομάδα της πρεσβείας μας υποστήριξε επίσης την Ελλάδα στην (προσπάθεια της) να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ σε συνεργασία συχνά με αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας εδώ στο σπίτι (στις ΗΠΑ)», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εισβολή στην Ουκρανία 

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς του στόχους θα είναι να συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για να τους απελευθερώσει από την εξάρτηση που έχουν πάνω σε κακόβουλους παράγοντες, όπως η Ρωσία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θα επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η επανάσταση στην καθαρή ενέργεια. Όπως εξήγησε, πρέπει να πετύχουμε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που θα παρέχει αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

«Η βάναυση και απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει ξαναγράψει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με τους συμμάχους και τους εταίρους για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Μεταξύ των πολλών εσφαλμένων υπολογισμών του Πούτιν κατά την έναρξη αυτού του πολέμου ήταν η αποτυχία του να προβλέψει πώς οι ενέργειές του θα έκαναν τις συμμαχίες μας ισχυρότερες και θα επιτάχυναν την ενεργειακή μετάβαση. Μαζί με την ΕΕ, τα κράτη μέλη, τους παγκόσμιους συμμάχους και εταίρους και τον ιδιωτικό τομέα, αναδιαμορφώνουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, αυξάνοντας τα μέτρα απόδοσης που μειώνουν την συνολική ενεργειακή ζήτηση και επιταχύνοντας την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για μια κομβική στιγμή για το γραφείο ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς, όπως είπε, οι τίτλοι των ειδήσεων αντανακλούν τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά θέματα για την οικονομία, την καθημερινή ζωή των Αμερικανών και την εθνική ασφάλεια. Όπως εξήγησε, «τα ενεργειακά θέματα ήταν ένα σημαντικό θέμα στο οποίο επικεντρώθηκα τις τελευταίες δύο δεκαετίες της καριέρας μου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr