Σε εξέλιξη είναι από νωρίς σήμερα το πρωί, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η επιχείρηση διάσωσης του αντιτορπιλικού «Βέλος», το οποίο χθες υπέστη φθορές από τους θυελλώδεις ανέμους.

Το ρυμουλκό πλοίο «Dionysos Z» που έχει καταφτάσει από χθες προληπτικά πλάι στο αντιτορπιλικό «Βέλος» βρίσκεται ακόμη στο σημείο, ενώ στην προσπάθεια για την ανύψωση του πλοίου συμμετέχει και ένας δύτης, ο οποίος τοποθέτησε τον γερανό στο πολεμικό πλοίο προκειμένου να γίνει η ανύψωση.

Ο γερανός επανατοποθέτησε τις προστατευτικές μπάλες ανάμεσα από το πλοίο και το ντεκ, προκειμένου να μη συνεχιστούν τα χτυπήματα του αγκυροβολημένου πλοίου σε αυτό.Παράλληλα, αφαίρεσε κομμάτι της πρύμνης του πλοίου που υπέστη φθορές και αποκολλήθηκε από το χθεσινό χτύπημα επάνω στο τσιμεντένιο κρηπίδωμα αλλά και στο ξύλινο ντεκ -το οποίο καταστράφηκε ξανά μερικώς- της Νέας Παραλίας, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο ρήγμα.

Την ασφαλή επιστροφή του πλοίου – μουσείου «Βέλος» στην προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Παλαιό Φάληρο, ζητάει ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.)1967-1974.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της πρωινης εκπομπής του Alpha, το πλοίο δεν κινδυνεύει να βυθιστεί.

Ευάγγελος Αποστολάκης: Να διερευνηθούν τα αίτια

Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου, ζητά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή δημοσιεύματα που συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό κατά τα οποία «το αντιτορπιλικό (Α/Τ) ‘Βέλος’, σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στη πρύμνη του πλοίου».

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος’ στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να  αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί». Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την επιχείρηση:

Βέλος

Βέλος Βέλος Βέλος

Με πληροφορίες από: Newsit, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες EUROKINISSI

Πηγή: onalert.gr