Ο μικρότερος εταίρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι σαν ένας διορισμένος από το κράτος αξιωματούχος επικεφαλής της κυβέρνησης, δήλωσε την Κυριακή ο Αλί Μπαμπατζάν, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA).

Ο Ερντογάν παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας στον Μπαχτσελί, ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, ανέφερε  συγκεκριμένα ο Μπαμπατζάν, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24 και αναμετέδωσε το Ahval News.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν σχημάτισε συμμαχία με το ακροδεξιό MHP μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016. Επισημοποίησαν τη συνεργασία τους όταν τα δύο κόμματα δημιούργησαν τη «Λαϊκή Συμμαχία» για να διεκδικήσουν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου του 2018.

Το AKP χρειαζόταν το MHP για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να κερδίσει το 50+1 τοις εκατό των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές για την προεδρία. Η συμμαχία, η οποία δεν είναι «ανέφελη», κέρδισε συνολικά το 54% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018 – 43% για το AKP και 11% για το MHP.

«Δεν είναι πλέον οι πολίτες που καθορίζουν την πολιτική στάση του Ερντογάν, αλλά ο μικρότερος συνεργάτης του», είπε ο Μπαμπατζάν. «Ο Μπαχτσελί είναι σαν ένας διορισμένος από το κράτος αξιωματούχος που ηγείται της κυβέρνησης. Επιδιώκει να λάβει εξουσία όχι από τον λαό, αλλά από τον Ερντογάν, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα».

«Όλοι στη χώρα ψάχνουν να πάνε στον ηγέτη του MHP για να δουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, τι θα απαιτήσει ή ποια κρίση θα δημιουργήσει», είπε ο Μπαμπατζάν, ιδρυτικό μέλος του AKP, που παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα το καλοκαίρι του 2019.

Ο Μπαχτσελί ασκεί εξουσία αντί του Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, το πιο ορατό από τα οποία είναι το κουρδικό ζήτημα, αναφέρει η Ahval News. Φέρνει δε ως παράδειγμα το αίτημα Μπαχτσελί για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), κατηγορώντας την ηγετική του ομάδα για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

Πιο πρόσφατα, ο Μπαχτσελί απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αίτημα που διατυπώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα όταν η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, αφού ο Ερντογάν εμμένει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Πηγή: AhvalNews

Πηγή: onalert.gr