Μια ακόμα χώρα προστέθηκε στη «λίστα» πελατών της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar Defense, αποκτώντας τα περίφημα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar, γεγονός που σε κάθε περίπτωση ικανοποιεί την τουρκική αμυντική βιομηχανία και ειδικότερα τον γαμπρό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει επενδύσει αρκετά στην προώθηση του drone στο εξωτερικό.

Σύμφωνα λοιπόν με μέσα ενημέρωσης της χώρας, το Μαρόκο παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα, στις 17 Σεπτεμβρίου, το Μαρόκο παρέλαβε τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει με την τουρκική εταιρεία τον περασμένο Απρίλιο και πλέον ενσωματώνει σταδιακά τα drones στις δυνάμεις της Πολεμικής του Αεροπορίας.

Ακόμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συμφωνία αυτή αφορά ακόμα και τέσσερις επίγειους σταθμούς διοίκησης και ελέγχου για τους χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα σύστημα προσομοίωσης για εκπαιδευτικούς λόγους και ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης και αποθήκευσης δεδομένων και πληροφοριών. Επίσης, αναμένεται να κατασκευαστεί και ένα κέντρο επιχειρησιακής λειτουργίας των drons TB2 Bayraktar σε αεροπορική βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ουκρανία εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει ακόμα 24 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Valeriy Zaluzny να δηλώνει στους δημοσιογράφους  ότι η χώρα του σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά νέας παρτίδας την περίοδο 2021-2022, ενώ τέλος η Πολωνία αγόρασε τον περασμένο Μάιο 24 drones τύπου TB2 Bayraktar.

Με πληροφορίες από: Defense World

Πηγή: onalert.gr