Μια απρόσμενη πολιτική συμμαχία φαίνεται πως δημιουργείται στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Χουριέτ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου προτίθεται να υποστηρίξει τον Αμπντουλάχ Γιούλ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, απέναντι στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες στην Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, φαίνεται πως έχει την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πολιτικό «μέτωπο» που θα αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σε άρθρο της Χουριέτ, Τούρκος δημοσιογράφος αποκάλυψε πως ο ηγέτης των Κεμαλικών, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έχει στραφεί στον Γκιούλ, ως τον υποψήφιο ο οποίος θα καταφέρει να «εκθρονίσει» τον Πρόεδρο Ερντογάν, με στόχο την επιστροφή της χώρας σε ένα πιο φιλελεύθερο και κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, μόνο άγνωστος δεν είναι στον Πρόεδρο Ερντογάν, αφού διετέλεσε ως ο πρώτος πρώτος πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μεταξύ του 2007 και του 2014, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από την πολιτική σκηνή εν μέσω εντάσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η υποψηφιότητα Γκιούλ και οι άλλοι…»εκλεκτοί»

Κι όμως, παρά την πολιτική σταδιοδρομία του με το AKP, ο ίδιος θεωρείται ευρέως ως μια πιο φιλελεύθερη φιγούρα, ικανή να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές, κάτι που φάνηκε και από την υποστήριξη που κέρδισε τόσο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), όσο και από τους συντηρητικούς του Κόμματος Ευδαιμονίας (SP) στην υποψηφιότητα που έθεσε για στις εκλογές του 2018.

Ωστόσο, αυτό που τονίζει ο Τούρκος αναλυτής, είναι ότι η υποστήριξη του Κιλιντσάρογλου στον Γκιούλ, ενδέχεται να βρει «τοίχο» στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς αρκετοί κεμαλικοί υποστηρίζουν για την υποψηφιότητα του Προέδρου τον Δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς αλλά και το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, οι οποίοι θεωρούνται ανερχόμενες πολιτικές προσωπικότητες στην Τουρκία.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr