Με μεγάλη πλειοψηφία κυρώθηκε από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο NATO.

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 και επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ως στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων. Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στήριξαν την προσχώρηση των δύο χωρών στον ευρωατλαντικό μηχανισμό, εκφράζοντας παράλληλα ερωτηματικά ως προς τα οφέλη που θα έχει η χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, άσκησαν έντονη κριτική στη κυβέρνηση για τις επιλογές της και η Ελληνική Λύση δήλωσε επιφυλακτική ως προς την αναγκαιότητα της επικύρωσης του πρωτοκόλλου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Δεν είναι δουλειά μας να εμπλακούμε στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας»

«Η διεύρυνση του NATO, με την ενσωμάτωση χωρών και μελών που σέβονται τις αρχές και αξίες τις οποίες και η Ελλάδα υποστηρίζει και προσυπογράφει, αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, και τόσο η κυβέρνηση και εγώ, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχουν διατυπώσει επανειλημμένα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων, θεωρούμε ότι έχουμε να κερδίσουμε ως Ελλάδα από την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, όχι μόνο για τα στενά αμυντικά μας θέματα αλλά και για ευρύτερα θέματα, για τα οποία η χώρα μας εκδηλώνει ενδιαφέρον, όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που για εμάς έχει τεράστια σημασία και που αυτό επίσης καλύπτεται».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την υποχώρηση της Σουηδίας στο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι το άρθρο 7 αναφέρεται σε διμερές εμπάργκο, που στην πραγματικότητα η Σουηδία επέβαλε μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Σχολιάζοντας το τριμερές μνημόνιο Σουηδίας-Φιλανδίας-Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «χρησιμοποιήθηκε απέναντι στη τουρκική κοινή γνώμη, που πολύ λίγο μας αφορά, δεν είναι δουλειά μας να εμπλακούμε στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Αντικειμενικά όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr