Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις ελπίδες που μπορεί να τρέφει η Τουρκία ότι θα «κλείσει» η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

«Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχω λόγο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, δεν θα συμφωνήσω να πουληθούν F-16 στην Τουρκία», τόνισε ο Μενέντεζ.

Ενώ πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ανταμείβουμε μια χώρα που είναι επιθετική προς τους γείτονές της».

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Εεντογάν φάνηκε αρκετά αμήχανος στην σύνοδο της G20, αφού δεν έλαβε καμία «χειροπιαστή» εγγύηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την διάρκεια της διμερούς συνάντησης, ότι θα πάρει τα αμερικανικά μαχητικά.

«Ο Μπάιντεν είπε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές. Αυτή τη στιγμή οι εξελίξεις είναι θετικές. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Συνεχής είναι και η πίεση από την ελληνική ομογένεια, αφού ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάππας και περισσότεροι από 20 Δημοκράτες και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, καλούν το Κογκρέσο να συμπεριλάβει εκ νέου τον περιορισμό για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά αεροσκάφη για να παραβιάσει την κυριαρχία της συμμάχου μας Ελλάδας και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής, Μάρκ Παλόνε.

«Ο Ερντογάν είναι προκλητικός, αυταρχικός και είναι κάποιος που έχει λαβωθεί και πρόκειται να κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή του τουρκικού λαού», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πηγή: thracenews.gr