Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του NATO, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από 21 έως 22 Οκτωβρίου 2021, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δημοσιεύοντας παράλληλα φωτογραφίες από τις εργασίες της Συμμαχίας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή (SACEUR) αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας της Συμμαχίας να διασφαλίζει την ευημερία και την ασφάλεια στο πλαίσιο της γενικότερης αστάθειας, η οποία περιλαμβάνει και τις μεταναστευτικές ροές που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.

Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό και το Αφγανιστάν

Σχετικώς με την αντιμετώπιση της πυραυλικής απειλής, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τη σπουδαιότητα του νεοσύστατου Κέντρου Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE), που εγκαινιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στη Σούδα της Κρήτης, με επικεφαλής τη Χώρα μας. Επιπρόσθετα, σημείωσε την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετατροπής του Αφγανιστάν σε καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς οποιαδήποτε αναζωπύρωση θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί στην ευρύτερη Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Υπουργός επέσεισε την ανάγκη να προληφθεί η πιθανότητα δημιουργίας μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη δεδομένου ότι θα προκαλέσουν νέα σημαντικά προβλήματα. Τέλος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης NATO – Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη αναβάθμισης της σχέσης αυτής, σε στρατηγικό επίπεδο, βασισμένη στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο Οργανισμών.

ΥΕΘΑ

Κατά την παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη διεπιχειρησιακότητα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, συνεισφέροντας έτσι στη συλλογική ασφάλεια των χωρών της Συμμαχίας και της Ε.Ε., καθώς και στην καλύτερη κατανομή των βαρών στο πλαίσιο του NATO.

Στο ίδιο πλαίσιο, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA), χωρών με ισχυρή και διαχρονική δέσμευση στους στόχους της Συμμαχίας, ενισχύει τους Διατλαντικούς δεσμούς και, όπως και στην περίπτωση της Συμφωνίας με τη Γαλλία, ενδυναμώνει τη συλλογική ασφάλεια, υποστηρίζει τις κοινές αξίες και προωθεί τα κοινά συμφέροντα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργού Εθνικής Αμύνης στη Σύνοδο Υπουργών του NATO πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του, με χαρακτηριστικό το τετ-α-τετ με τον Χουλουσί Ακάρ.

ΥΕΘΑ ΥΕΘΑ ΥΕΘΑ ΥΕΘΑΠηγή: onalert.gr