Απάντηση στην προκλητική κίνηση της Άγκυρας να στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση ελληνικών νήσων του Αιγαίου, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας αναφορά στην απειλή πολέμου που έχει εκδώσει η Τουρκία, το περίφημο casus belli, που στρέφεται εμφανώς κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μετά την ξεκάθαρη δήλωση, για πολλοστή φορά, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη χθεσινή συνέντευξή του, πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», σειρά είχε σήμερα το ΥΠΕΞ, διά στόματος του εκπροσώπου του, να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι η λανθασμένη οπτική και το «αφήγημα» που έχει διαμορφώσει οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλύψει τις δικές της διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Το casus belli και η Στρατιά Αιγαίου

Κια προσθέτει ότι: «Ως γνωστόν, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της (casus belli), παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατέχει παράνομα εδάφη άλλων κρατών, αποσταθεροποιεί άλλες χώρες διατηρώντας στρατό και μισθοφόρους σε αυτές», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

«Την στιγμή που έχει έναν από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους στραμμένο στα ελληνικά νησιά, ζητάει, χωρίς συστολή, από την Ελλάδα, χώρα απολύτως προσηλωμένη στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, να παραιτηθεί από το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοάμυνας», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι προκλητικές, όσο και αβάσιμες μονομερείς αιτιάσεις της αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια κάλυψης της καθημερινής παραβατικής της συμπεριφοράς, καθώς και των σχεδιαζόμενων παράνομων ενεργειών της». «Η Ελλάδα θα απαντήσει, σε όσα αναφέρονται στην επιστολή, με γνώμονα την προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων της στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή προς τον ΟΗΕ η Τουρκία αναφέρει πως αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της και επισημαίνει πως μπορεί να προκύψει ένταση που να απειλήσει την Ειρήνη. Παράλληλα αναφέρεται πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις Συνθήκες τότε δεν θα μπορεί «να διεκδικεί κυριαρχικά δίκαια δικαιώματα των νησιών που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: thracenews.gr