Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε «αναπάντητες» τις προκλητικές του δηλώσεις, με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει στην ανακοίνωση του, ότι δεν υφίσταται «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, αλλά αντιθέτως αναφέρει κατηγορηματικά ότι πρόκειται για «μουσουλμανική μειονότητα» ενώ προσθέτει ότι η Ελλάδα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως κράτος δικαίου.

Σημειώνεται επίσης ότι πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  ο οποίος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: thracenews.gr