Η ελληνική πλευρά έδωσε πριν από λίγη ώρα σκληρή απάντηση στην Τουρκία, με αφορμή την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, το οποίο βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή στο Καρπάθιο Πέλαγος, όπως είχαν ενημερώσει οι ελληνικές υδρογραφικές υπηρεσίες με σχετική NAVTEX.

Η Άγκυρα αντέδρασε με την γνωστή πρακτική της αντι-NAVTEX, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με αποτέλεσμα να δοθεί στην Άγκυρα διάβημα διαμαρτυρίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωσε του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη».

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες του Nautical Geo η Ελλάδα, «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020». Πρόκειται για την γνωστή μονομερή οριοθέτηση της Τουρκίας βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου που κατατέθηκε με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020 και απαντήθηκε αναλόγως από την Ελλάδα τον επόμενο μήνα.

Ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας είχε εκδώσει προηγουμένως Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Η ελληνική Navtex είναι αυτή:

Πηγή: thracenews.gr