Με μια οξύτατη ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει την έκδοση Navtex από την Τουρκία με την οποία παρατείνονται οι παράνομες έρευνες του Oruc Reis.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο την Τουρκία και αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Γνωστοποιείται ακόμη πως θα επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, ενώ θα ενημερωθούν γι αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια «Σύμμαχοι και εταίροι», δηλαδή το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: Με αντι-Navtex η πρώτη απάντηση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Πηγή: onalert.gr