Έκκληση για αποκλιμάκωση και αλληλοσεβασμό των συνόρων, ιδίως μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ, απηύθυνε σήμερα, από τη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, μιλώντας σε ολιγομελή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Ολλανδία, ενόψει της επίσκεψης του ολλανδικού βασιλικού ζεύγους στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Χούκστρα επισήμανε: «Ένα πράγμα για το οποίο έχω απευθύνει έκκληση (…) είναι η αποκλιμάκωση και ο αλληλοσεβασμός των συνόρων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κράτη του ΝΑΤΟ, νομίζω πως αυτό είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να αναμένουμε ο ένας από τον άλλο και αυτό ισχύει, φυσικά, όταν αγγίζει την ήπειρο, αλλά και όταν αγγίζει τα νησιά, και γνωρίζω πως οι ευαισθησίες αφορούν κυρίως συγκεκριμένα νησιά. Νομίζω ότι υπάρχει μια υποχρέωση για όλους να διασφαλίσουμε ότι θα αποκλιμακώσουμε και ελπίζω ότι θα διασφαλίσουμε ότι όλη η οικογένεια των μελών του ΝΑΤΟ θα καταφέρει να παραμείνει σε μια πορεία, που συνολικά είναι η πορεία που φέρνει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, καραβάνι χιλιάδων προσφύγων προσεγγίζει τα ελληνικά – και άρα και ευρωπαϊκά – σύνορα και τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί αυτή την κινητικότητα, αλλά και ερωτηθείς πώς μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τα σύνορά της στο Αιγαίο και τη Θράκη, ο κ. Χούκστρα απάντησε: «Συνολικά, μια συμφωνία είναι συμφωνία. Αν καταλήξετε σε μία συμφωνία, θα πρέπει να την τηρείτε εσείς οι ίδιοι και θα πρέπει να μπορείτε να περιμένετε από τους άλλους να την τηρήσουν επίσης. Και ιδιαίτερα αυτού του είδους τις διεθνείς συμφωνίες, που είναι δύσκολο να συναφθούν, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις τηρούν όλοι».

Ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε στην επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες για τη μη συμμόρφωσή τους με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε βάρος της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ Ολλανδίας απάντησε: «Υπάρχει ξεκάθαρη λογική στο να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συζήτηση με ένα ευρύτερο σύνολο φίλων, εταίρων και χωρών ανά την υφήλιο, ως προς το γιατί είναι τόσο εξαιρετικά σημαντικό να νιώσει η Ρωσία την πλήρη ισχύ των κυρώσεων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: thracenews.gr