Απάντηση στην Τουρκία έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως γνωστοποίησε και ο Νίκος Δένδιας με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, απορρίπτοντας τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που έκανε νωρίτερα σήμερα, αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ειδικότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ψεύδη, παραποίηση της ιστορίας και χρήση εμπρηστικής ρητορικής από την Τουρκία, που δε συνάδει με τη στάση που πρέπει να έχει ένα κράτος που επιθυμεί να ενταχθεί στην «οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με  ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας.

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν.

Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους.

Πηγή: thracenews.gr