Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριαν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποδέχθηκαν τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στην άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Την άτυπη Συνάντηση διοργανώνει η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στη Βρέστη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΥΠΕΞ συμμετέχει σε κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη «Στρατηγική Πυξίδα». Στο γεύμα εργασίας αναμένεται να παρουσιαστεί ένα αναθεωρημένο κείμενο, βασισμένο στις παρατηρήσεις και στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, οι οποίες είχαν λάβει χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη». Αύριο, Παρασκευή, θα λάβει χώρα η δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.

Μετά το πέρας των εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει η γαλλική Προεδρία με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριος 2022).

Στο εν λόγω γεύμα εργασίας αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Σενεγάλης και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Macky Sall, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (African Union Commission), Μούσα Φάκι Μαχάματ (Moussa Faki Mahamat).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter

Πηγή: onalert.gr