«Αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. «Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο», προσέθεσε.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μια πολιτική αρχών, μια πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Θα ήθελα από το βήμα αυτό να μεταφέρω ότι, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο πρωθυπουργός, στο πνεύμα ακριβώς της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας».

Υπουργείο Εξωτερικών

Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Βασίλειο Κασκαρέλη, «για την υποδοχή και κυρίως για το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του». Όπως ανέφερε, «ο κ. Κασκαρέλης είναι από τους σοφότερους διπλωμάτες τους οποίους διαθέτει η χώρα. Θα χρειαστούμε τη σοφία του και στο μέλλον και ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω στις συμβουλές του και στις ιδέες του».

Ακόμη, ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την «αδιαμφησβήτητα επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο αυτό που είχε και ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας».

«Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω το υπουργείο Εξωτερικών, ένα υπουργείο θεσμό που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νέοι υφυπουργοί

Όπως σημείωσε, «στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού και δύσκολου έργου, έχω την τύχη και τη χαρά να έχω συνοδοιπόρους τρεις εξέχουσες προσωπικότητες: την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβη της χώρας μας στις ΗΠΑ, με μακρόχρονη θητεία στην ελληνική διπλωματία σε θέσεις εξαιρετικά κρίσιμες, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, που από σήμερα αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών».

Ακόμη υποδέχτηκε τον κ. Κώστα Φραγκογιάννη, «τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο, στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας, έχοντας εργαστεί περισσότερο από 30 χρόνια στο αντικείμενο της διεθνοποιημένης ανάπτυξης του επενδυτικού τομέα». Κατά τη θητεία του, όπως ανέφερε, «έθεσε συγκεκριμένους στόχους αναπτυξιακής και εξωστρεφούς ατζέντας που υλοποίησε στο ακέραιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Τέλος, τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος θα έχει το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διπλωματίας και του απόδημου ελληνισμού. «Ο κ. Κώτσηρας, διδάκτωρ του ευρωπαϊκού δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθητής μου και είναι μεγάλη τιμή για τον όποιο δάσκαλο να βλέπει τα δικά του παιδιά να προοδεύουν και σήμερα συνεργάτης μου», επισήμανε.

«Αυτονοήτως, το έργο το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να πετύχει αν δε στηριχτεί στο διπλωματικό σώμα και στην υπηρεσία», τόνισε επίσης ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπουργείο Εξωτερικών

«Το διπλωματικό σώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αποτελούμενος από στελέχη υψηλού κύρους, κατάρτισης και εξειδίκευσης που υπερβαίνουν εαυτόν, στηρίζοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μου, όπως και όλης της πολιτικής ηγεσίας με την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα είναι καθημερινή και άμεση. Προσβλέπω στη συνεργασία αυτή και θα στηριχθώ πάνω σε αυτόν τον πυλώνα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: onalert.gr