Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την διατύπωση πολιτικής πρόσκλησης προς το Κίεβο για ένταξη στο NATO κατά τις εργασίες της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Υπάρχει κάθε λόγος να απευθυνθεί πολιτική πρόσκληση στην Ουκρανία για να ενταχθεί στην Συμμαχία», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Telegram.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από την Ατλαντική Συμμαχία προς το Κίεβο, αν η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον.

Σήμερα έγραψε ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μέχρι την στιγμή της εισδοχής της» στο NATO χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει πως το Κίεβο θα δεχθεί ένα καθαρό σήμα και ένα πλαίσιο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά την σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις για την ουκρανική ένταξη, αλλά παραδέχεται επίσης ότι αυτό θα είναι αδύνατον να συμβεί όσο μαίνεται ο πόλεμος με την Ρωσία. Σήμερα είπε ότι το Κίεβο καταβάλλει κάθε προσπάθεια «ώστε οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Βίλνιους να έχουν πραγματική σημασία».

Από την μεριά του, ο Γενικός Γραμματές της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει προοπτική να απευθύνθεί πρόσκληση στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr